Kooperatifimizin 10. Yılı için Kutlama Konuşması
Nisan 20, 2024BBOM Bileşenleri Buluşması* – İVME 2024
Mayıs 12, 2024Dijital dünyada çocuğa karşı şiddetin önlenmesi, çocukların dijital alandaki haklarını öğrenmelerine yönelik, eğitim verenlerle uygulama önerileri üzerine bilgi paylaşımını temel alan “Dijital Dünyada Çocuk Hakları ve Katılımı” eğitim programımızı tamamladık.
G iderek daha fazla çocuk öğrenmek, etkileşimde bulunmak, katılmak, oynamak, yenilik yapmak, çalışmak veya sosyalleşmek için dijital araçlara, platformlara ve hizmetlere güveniyor.
Teknolojinin, sınırları ve zaman dilimlerini aşma, farklı olanları bir araya getirebilme ve sosyal bağlılığı teşvik etme gücü, günümüzün çocuklarına ve gençlerine küresel bir topluma daha önce mümkün olmayan şekillerde katılma olanağı sağlıyor. Bununla birlikte, şiddete maruz kalma; uygunsuz içeriğe, mal ve hizmetlere erişim; aşırı kullanıma ilişkin endişeler; ve veri koruma ve gizlilik sorunları gibi yeni riskleri de beraberinde getiriyor.
Dijital dünyada çocuk hakları ve katılımı, risk ve fırsatları üzerine çocuk merkezli tanımlara ihtiyacımız var. Çevrim dışı ve çevrim içi arasındaki çizginin giderek belirsizleştiği bu ortamın çocukların refahını, gelişimini ve haklarını nasıl etkilediğini incelememiz ve tüm çocukların çevrim içi ortamda güvende olmasını sağlayacak destekleyici yaklaşımlar oluşturmamız ve bu tartışmaya çocukları dahil etmemiz gerekiyor.
Bu eğitim Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (EEAS) tarafından desteklenen ve Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) tarafından yürütülen “Alt Hibe Desteği ile Dijital Dünyada Çocuk Katılımı için Mikro-Fon Programı” kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilmiştir.
Dijital dünyada çocuk hakları ve katılımını geliştirme hedefimizi şekillendirmede çocukların derin iç görüsünün yaklaşımlarımızı oluşturma sürecine yardımcı olacağına inanıyoruz. Çocuklar da bu konuşmalara katılmak, interneti daha iyi bir yer haline getirme sorumluluğunu üstlenip bilgi ve deneyimlerini paylaşmak istiyor.
BBOM İzmir olarak “Dijital erişim ve kullanımın etkilerini ve haklarını araştıran bir eğitimde çocuklara nasıl söz hakkı verebiliriz?” sorusundan yola çıkıp, tüm çocukların çevrim içi ortamda güvende olmasını sağlamak amacıyla dijital okuryazarlığı, esnekliği ve siber bilgi birikimini teşvik eden yaklaşımları geliştirecek ve yaygınlaştıracak bir eğitime ev sahipliği yaptık. Bu eğitim ile bu alandaki ulusal araştırma ve uygulamaların haritasını çıkarmayı, keşfetmeyi ve öğretmen, uygulayıcı, aktivist, gönüllü ve çocuklar arasındaki paylaşımı, fikir alışverişini ve iş birliklerini kolaylaştırmayı amaçladık.
Dijital dünyada çocuğa karşı şiddetin önlenmesi, çocukların dijital alandaki haklarını öğrenmelerine yönelik, eğitim verenlerle uygulama önerileri üzerine bilgi paylaşımını temel alan bir programdır. Çocuklar için çocuklarla birlikte hazırlanmış araçlar ile öğretmenlerin konuya yönelik bilgilerinin artırılması hedeflenmiştir.
Renkli Orman Okullarında gerçekleşen eğitim 4 temel oturumla tamamlanmıştır:
1. Çocuk hakları ve çocuk katılımı
2. Dijital dünyada çocuk hakları nedir?
3. Dijital hakların sınıfa taşınmasına yönelik içerik geliştirme atölyeleri - Renkli orman uygulama örnekleri
4. Çocuklarla dijital haklara yönelik uygulama önerileri